top of page

Argentina – fotball, biff og tango!

Siste uken på suppekjøkkenet i Buenos Aires har gått fort. Siden det var offentlig fridag på torsdag ble det også en kort uke. Dagene har stort sett gått med til det samme som siste uke. Skrelling, vasking og kutting av grønnsaker, kjøttskjæring, i tillegg til hjelp med servering og oppvask. Med den lille erfaringen jeg har på kjøkkenet er jeg glad for å ha gjennomført ukene uten å skjære meg. Jeg trekker også i Eivind som etter vi hadde raspet gulerøtter 3 timer i strekk hadde skrapt opp fingrene mer enn meg. Når skal jeg innrømme at han sikkert som med de fleste andre oppgavene på kjøkkenet var minst dobbelt så effektiv som meg, så hvis man måler skraper mot kvantum av skrelte gulrøtter var det nok jeg som tapte. Siste dag laget vi Eivinds berømte sjokolade mousse til alle på kjøkkenet. Som alltid falt den godt i smak og Eivind måtte til og med skrive ned oppskriften på spansk til dem. Vi er begge glad for at vi fikk med oss erfaringen fra dette prosjektet, men er enige i at de andre prosjektene vi har jobbet på har vært mer givende. Det handler det nok mest om at vi på de andre prosjektene har jobbet med barna og mer direkte har kunne gjort en forskjell for dem. Her gjør innsatsen vår mest nytte for de andre som jobber på kjøkkenet som også er fint, men ikke helt det samme. Det er der imot ingen tvil om at jobben som blir gjort på kjøkkenet er utrolig viktig for både barna og de voksne i nabolaget. Vi er imponerte over alt organisasjonen får til og spesielt over de mange faste frivillige som vier store deler av tiden sin på å gjøre en forskjell.

Buenos Aires kan minne om en av de større storbyen i Europa og er nok den meste utviklede byen vi har besøkt så langt på reisen. Hadde det ikke vært for at vi jobbet på suppekjøkkenet ville vi nok ikke tenkt over at mange mennesker også her lever i fattigdom. Etter arbeidstid og i helgen har vi brukt tiden på å få med oss noen av alt det hovedstaden har å by på. Byen er utrolig stor så vi har nok bare fått med oss en liten brøkdel av det man kan se og gjøre, men vi føler vi har fått med oss det viktigste. Først og fremst noe som nærmest bør være obligatorisk for de som besøker Buenos Aires, nemlig å være tilskuer på fotballkamp i toppligaen. Fotball er ikke sport i Argentina, det er religion! Det er så alvorlig at de på mange kamper har måtte slutte å slippe inn borte supportere. Dette for å unngå store slagsmål som ofte oppstår. Dette var også tilfelle på kampen vi så på Boca stadion med over 45 000 tilskuere, utelukket hjemmefans. Vi måtte også gjennom hele 4 sikkerhet- og billettkontroll for å komme inn på stadion. Området var omringet av politi både utenfor og inne på stadion. Da dommeren kom på banen til full pipekonsert fra publikum var til og med de omringet av politibetjenter med skjold. Boca juniors er et av de to store elitelagene i Buenos Aires. Det er stor rivalisering mellom lagene og selv om Boca i starten var " under dogs", har de nå tatt over og leder årets serie. Etter tap mot nettopp erkerivalen (River) sist uke fikk vi se et revansjelystent Boca spille mot de som ligger på 4. plass i ligaen. Stadion var fullpakket og hver eneste ledige centimeter ble dekket av bannere og flagg før kamp start. Vi var heldige og hadde fått billetter på tribunen hvor de mest hardbarkede supporterne har faste plasser. Alt en halvtime før start begynte supporteren å synge, og det holdt det gående gjennom hele kampen. Nivået på fotballen er ikke det beste vi har sett, men stemningen til motsetning var helt ubeskrivelige. Om ikke atmosfæren var nok til å bli høy av, skulle man tro at marihuana røyklagte som oste fra tribunen også ville hjelpe. Vi stod som sild i tønne og ble skubbet fra side til side når supporteren hoppet og skrek. Vi var nesten litt nervøse for hvordan det skulle gå hvis Boca scoret, men med god polstring av fans på hver side var det bare å følge strømmen og bli med på den elleville feiringen når scoringen kom på slutten av første omgang. Vi var mer bekymret for barna på tribunen, hvor flere foreldre hadde knyttet barn helt ned i 4 års alderen fast med et skjerf (som en hengestol) i det høyde gjerde som skilte tribunen fra banen. Selv stod flere av foreldrene lenger opp på tribunen og under feiringen av målet hoppet fansen både inntil og rundt gjerde. Et par klatret faktisk over barna og helt opp til toppen av det høye gjerdet. Det ble med det ene målet i kampen som gjorde at hjemmelaget fikk med seg 3 viktig poeng, og det så heldigvis ut til å gå bra med alle barna som det nok ikke er tvil om at vil bli hardbarka Boca fans.

Et annet høydepunkt vi fikk med oss var «Fuerza Bruta». Et show som viste seg å være noe av det villeste vi har sett. Da vi kom til lokalet ble vi sammen med en menge andre mennesker plassert inne i et sort rom. Plutselig kom det trommeslagere og sangere på en liten sene i ene enden av lokalet mens fem personer kom susende over hode på oss i seler fra taket. Publikum ble flyttet rundt i rommet til de forskjellige opptredenen, med dansere i luften og langs veggen. Noe av det stiligeste var en gigantisk gjennomsiktig plastbeholder med vann hvor artistene svømte og løp rundt. Etter en stund ble hele beholderen senket ned over hodene våre og vi ble bedt om å holde hendene opp mot det gjennomsiktig plast gulvet hvor danseren løp og skled over hendene våre. Showet var fylt med det ene spektakulære nummer etter det andre og de 80 minuttene det varte gikk unna i en fei. Showet hadde alt; musikk, sirkus, teater, kunst og var nesten som en fest. En opplevelse vi virkelig kan anbefales for de som er i Buenos Aires eller New York og vil prøve noe utenom det vanlige.

En annen nærmest obligatorisk turistattraksjon i Argentina er Tango. Etter flere oppfordringer og anbefaling fant vi ut at vi også måtte få med oss et show. Til liten begeistring var Eivind viste det seg å være et Tango- kurs inkludert i billetten vi skaffet på hostelet. Kurset gikk heldigvis bare gjennom noen få enkle steg og varte ikke så lenge. I tangofremvisningen der imot viste de profesjonelle danserne frem meget avanserte kombinasjoner. Vi forstår nesten ikke hvordan det er mulig å bevege bena så kjapt og elegant.

Ellers har vi gått mye rundt og fått sett flere av bydelene i Buenos Aires. Vi har fått sjekket ut et av de største markedene som settes opp i to av byens parker hver helg og var så heldige å få med oss et årlig "street food" marked. Når vi er inne på mat, det siste og kanskje viktigste man må gjør i Argentina er, å spise biff! Landet er av god grunn kjent for kvalitets storfekjøtt og det er noe vi har fått utnyttet godt. Det har blitt mye god biff (og vin) i løpet av oppholdet. Sammen med suppekjøkken opplevelsen og fotballkamp, er det nok biffen vi kommer til å huske og savne mest fra Argentina. Nå venter nok en opplevelsesreise med G-Adventure samtidig som vi jobber oss nord over mot siste destinasjon på reisen, Rio de Janeiro!


SISTE INNLEGG:
bottom of page