top of page

Matkultur i Ecuador

  • enreiseforlivet
  • 3. mai 2017
  • 3 min lesing

Ecuador er et land som har utrolig mange flotte råvarer. I fjellene 3000 meter over havet dyrkes en rekke rotgrønnsaker, bønner og mais. På lavlandet som grenser til Stillehavet er det flatt med gode forhold for fruktplantasjer. Nydelig søte frukter i alle varianter og de beste bananene jeg noen gang har smakt. Med rundt 8 millioner tonn bananer som årlig blir dyrket i landet, er Ecuador er en av verdens største bananer produsenter. Mais er og veldig populært og både det og banan brukes i mange forskjellige varianter og retter. Langs kysten har Ecuador også en rekke fiskelandsbyer som gir god tilgang på fersk fisk. Det er derfor kanskje ikke så rart «ceviche» (rå marinert fisk i forskjellige varianter) blir sett på som landets andre nasjonalrett.

Første plassen på nasjonalrettlisten er grillet marsvin. Marsvin selges levende på lokale markeder og er sett på som en delikatesse. Det har derfor også en relativt høy pris på mellom 5-8 dollar per stykk. På restaurant blir marsvin normalt servert med poteter, salat, saus og drikke og koster 25 dollar. Smaken kan minne litt om en blanding av svin og kylling. Som kokk følte jeg at det var noe jeg måtte prøve når jeg først var her, men synes ikke det var noen stor smaksopplevelse så det blir nok med den ene gangen.

I påsken var vi så heldige at vi fikk smake «Fanesca», en tradisjonell rett som kun blir servert i påskehøytiden. «Fanesca» er en form for tykk ertersuppe som består av 12 forskjellige ingredienser. Blant annet tørrfisk, gresskar, mais, bønner, erter, løk, egg og friterte melboller. Fruen i vertsfamilien vår, Consuelo, hadde brukt flere dager og timer på å forberede retten som viste seg å være en veldig gode og mektig rett med alle de forskjellige smakene.

I løpet av oppholdet vårt i Ecuador har vi besøkt flere markeder, smakt mye god mat og sett mye som vi ikke er vant til hjemme. På et av de større matmarkedene som ligger like utenfor Quito kan en få tak i alt en måtte ønske. Det er mengder med forskjellig frukt og grønnsaker, flere jeg aldri har sett før. Kjøttmarkedet bestod av boder med alt en kan tenke seg av stykningsdeler fra både storfe og svin. Innenfor kjøttmarkedet lå delen av markedet hvor en kunne få kjøpe levende dyr. Her kunne man få kjøpt marsvin, høner, kylling, kalkun, kanin, and og til og med plukket ut den geita en måtte ønske fra planet til en pickup. Det var ikke noen hyggelig opplevelse å gå gjennom den lange gaten og se de mildt sagt dårlige forholdene til de stakkar dyrene.

I tillegg til at man kan får tak i råvarer på markedet er det også mange boder som selger ferdige måltider. For de lokale så det ut til å være veldig vanlig kjøpe og spise lunsjen på markedet. Vi kjøpte ikke lunsj, men fikk i løpet av turen smakt både snegler, en tradisjonell maisrett, en rekke forskjellige frukt og «quimbolitos» (en søt bolle laget av maismel og steamet i achira blader) på markedet. Rundt i byen finner man også mange boder som selger rimelig «street food» og noen steder har det samlet flere boder på et sted til små hyggelige «street food» markeder med spennende utvalgt av mat og drikke. På drikkefronten er ferskpressede juicer veldig populært og for de som ønsker noe sterkere er stort utvalg av drinker og lokalt brygget øl .

Det kan nesten føltes som mat-byen Quito er delt i to. I den nye delen av byen er det en rekke trendy kafeer, restauranter og barer som selger øl fra mikrobryggeriene i området. På den ander siden i gamlebyen har de mer tradisjonelle spisesteder og rimeligere priser. Vi fikk teste ut en av de litt finere restauranten i den nye delen hvor vi fikk servert en spennende 12 retters smaks-meny. Rettene var basert på lokale kortreise råvarer og vi fikk blant annet en nydelig vegetarrett, god lam, og en herlig dessert med sorbet med kakao. Kvalitetskakao er et annet produkt Ecuador er kjent for og som til og med blir eksportert til bruk i sveitsisk sjokolade.

Hjemme hos vertsfamilien har vi blitt bortskjemt med lokal sunn og godt mat. Consuelo har disket opp gode frokoster med hjemmelaget juice og nybakt brød fra et av de mange bakeriene i nabolaget. Middagene har vært tradisjonelle og laget fra bunn av. Vi fikk en fantastisk avslutning på oppholdet hos vertsfamilien da Consuelo disket opp en nydelig tradisjonell lunsj siste dagen. Vi fikk servert retten «Locro», en tradisjonell suppe som inneholder mais, bønner, gresskar og poteter. Som garnityr stod valget mellom avocado, banan og fritert mais. Utrolig gode smaker og en fin avslutning på matopplevelsene våre i Ecuador.


Comments


SISTE INNLEGG:
bottom of page