top of page

Påske i Ecuador

Påske er en stor begivenhet i Ecuador hvor over 90% av befolkningen er kristne og fleste parten av dem katolikker. Vi jobbet og hadde spanskkurs til og med skjærtorsdag i påskeuken, men hadde som de fleste andre i Ecuador fri på langfredag. Vertsfamilien tipset oss om at det hver år var en stor parade i gamle byen av Quito som kunne være spennende å få med seg, men advarte oss og om at det ville være et folkehav uten like. Selv skulle de feire dagen hjemme med besøk fra familien. Da vi rømte huset tidlig fredag morgen hadde Roberto og Consuelo vært oppe i flere timer for å lage den tradisjonelle påskemiddagen «Fanesca». En rett som består av 12 forskjellige ingredienser, som blant annet tørrfisk, gresskar, mais, bønner, erter, løk, egg og friterte melboller. De hadde startet forberedelsene allerede dagen før og skulle nå ferdigstille retten som skulle serveres til 17 gjester senere på dagen. Det luktet veldig godt i huset så vi ble ikke akkurat skuffet da Consuelo fortalte at de skulle spare litt til oss også.

Siden paraden ikke starte før midt på dagen tok vi først en tur opp til «El Panecillo» en liten topp som ligger overfor gamlebyen. Her fikk vi se den kjente "La virgen de Quito" statuen på nært hold og kunne nyte den flotte panoramautsikt over gamle byen. Da vi kom ned igjen var det fortsatt et par timer til paraden skulle starte så vi benyttet muligheten til å kikke litt rundt i gatene og se noen av severdighetene i gamle byen. Gamlebyen i Quito er bygget for flere hundreår siden av Inkaene (urfolket fra Sør-Amerika). Med vakre kirker, kapeller og kloster på hvert gatehjørne er det ikke vanskelig å forstå at det skal være en av de best bevarte gamlebyen i hele Sør-Amerika. Roberto og Consuelo hadde rett i at det ville være folksomt. Det viste seg at over en kvart million mennesker hadde tatt turen til den lille byen for å få med seg paraden. Gaten var avsperret for trafikk og det var allerede flere som hadde stilt seg opp og ventet på paraden i flere timer.

Da det endelig var klart for parade visste vi ikke hva vi skulle forvente oss. Folkehavet kunne minne om 17.mai feiringer i en storby i Norge, men selve paraden var en veldig annerledes opplevelse. Flesteparten av de som gikk i paraden var kledd i et lilla antrekk (som i en annen farge fort kunne minne om en type antrekk som har blitt brukt til noe helt annet enn å markere religiøsehøytider). Paraden bar også preg av at deltakerene ønsket å påføre seg selv smerte for å demonstrere tro sine. Flere hadde kledd seg ut som Jesus og bar på store kors som var så tunge at det stadig måtte ha pauser og hjelp til å løfte korset opp på skuldrene igjen. Andre hadde piggtråd rundt hodet og kroppen, og tunge kjettinger bundet til de bare føttene sine. Flere gikk også å pisket seg selv med tråd. Vi så til og med noen som hadde knyttet kaktuser formet som kors på ryggen. Det var en spesiell og rørende opplevelse å se paraden og dedikasjonen til de som deltok. Både menn og kvinner deltok og alderspranget var stort. Det var imponerende å tenke på at alt fra de yngste barna til de eldste deltok i den 4 timer lage paraden. For ikke å snakke om de som bare de store korsene, som allerede etter 30 minutter så ut til å være helt utslitt.

Etter vi hadde sett på paraden en god stund fikk vi i oss litt lunsj og kikket mer rundt i byen. Vi gikk parallelt med gaten hvor paraden enda var i gang helt opp til en bakketopp i den nordøstlige delen av byen. Her ligger en av gamlebyens mest kjente severdigheter «Basilica del Voto Nacional». En massiv og spektakulær kirke som ble bygget over flere tiår på midten av 1900 tallet. Vi gikk inn i kirken hvor vi kunne se de utrolig detaljene, og hvor vi også fikk klatre opp i det høyeste tårnet på 115 meter. Her fikk vi igjen en nydelig utsikt over byen og selve kirken, men det er ikke noe vi vil anbefale til noen med høydeskrekk. Det innebar nemlig vandring over en spinkel tre-bro på toppen av selve kirketaket og klatring i både bratte trapper og stiger for å nå toppen.

Vel hjemme igjen fikk vi servert den tradisjonelle påskeretten Fanesca som viste seg å være en utrolig god rett med mange gode smaker. En perfekte avslutning på en tradisjonell langfredag opplevelse i Ecuador.


SISTE INNLEGG:
bottom of page