Jaipur & Agra
- enreiseforlivet
- 6. jan. 2017
- 4 min lesing
Jaipur
Fra Mumbai gikk turen videre til Jaipur som er den største byen i staten Rajasthan i nord India. Byen har omkring 3.1 millioner innbyggere og er kjent som «the pink city». Dette kommer av at alle bygningene i Jaipur er malt rosa. Historien bak dette stammer tilbake til 1876 da prinsen av Wales og dronning Victoria skulle besøke byen. Da bestemte nemlig herskeren Maharaja Ram, at hele byen skulle males rosa som et tegn på gjestfrihet til dem. Beboerne er i dag lovpålagte å opprettholde den rosa fargen på husene.
Det var blitt sen kveld får vi ankom det koselig autentiske hotell som vi hadde reservert i Jaipur. Som i Mumbai, ble vi også her positivt overasket over at hotellet hadde takterrasse med egen restaurant. Faktisk en av byens mest kjente resultanter, så det passet veldig bra. Vi rakk så en liten matbit før kjøkkenet stengte og fikk både med oss frokost og middagen der dagen etter. Det var mye vi ville få med oss før vi samme kvelden skulle ta nattbussen videre til Agra. Vi hadde ordnet en sjåfør som skulle vise oss de mest populære severdighetene i området. Vi skulle ha seks forskjellige stopp i løpet av dagen. Siden vi ikke hadde med oss guide fordelte vi stoppene mellom oss, leste oss litt opp på nette, og byttet på å være guider for hverandre.
Vi startet dagen med å besøke City Palace i gamlebyen. Det ble bygget av herskeren av området på 1730 tallet og er fortsatt boligen til statens nåværende kongefamilien. Palasset er bygget i en urban stil med nydelig detaljert håndarbeid og har blant annet utstilt verdens største sølvkrukker som veger over 300 kilo hver.
Etter besøket i palasset fortsatte vi videre til «Jantar Mantar». «Jantar Mantar» er i tillegg til verdens største solobservatoriet- laget av stein og marmor, også en samling av gastronomiske instrumenter, bygget fra 1727 til 1734. I tillegg til enorme solur så vi også monumenter som symboliserte hvert enkelt stjernetegn. Flere av observatoriumsinstrumenter var fortsatt var i bruk, blant annet et 27 meter høyt solur som måler tid med en nøyaktighet på to sekunder.
Neste stopp på programmet var «Amber Fort» som lå på en fjelltopp 11 kilometer fra byen. Fortet omringet et nydelig palass som var hjemmet til konge familien før palasset i gamlebyen ble bygget. Fra palasset kunne man nyte den flotte utsikten over fjellene. Vi bruke neste to timer å utforske fortet og gikk oss nesten vill i de mange rommene og gangene. Det var også fasinerende å se alle de utrolige detaljene og tenke på alt arbeidet som ligger bak fortet som ble bygget for over 400 år siden.
Siste stopp før lunsj var «Jal Mahal», et palass som ligger midt i en innsjø og er omringet av vann. Det var dessverre ikke mulig for turister å besøke palasset så vi måtte nøye oss med å studere bygningen fra land.
Etter lunsj fikk vi omvisning i en fabrikk som produserer tekstiler og som blant annet leverte sengetøy til IKEA. Vi fikk se når mønster på duker ble trykket forhånd og tradisjonelle festantrekk ble sydd for hånd. Etter omvisningen var det nærmest obligatorisk å se på utsalget til fabrikken. Her ble vi møtt av en mildt sagt overivrig selger som brukte alle triksene i boken. Vi gjennomskuet heldigvis skuespillet og de fem ganger så dyre prisen de hadde der i forhold til hva det kostet på markedet. Da selgeren forstod at vi ikke kom til å kjøpe noe ble han tydelig fornærmet og ville ikke en gang følge oss ut.

Vi fikk en travel og opplevelsesrik dag i Jaipur så det var en sliten gjeng som inntok nattbussen på kvelden og det tok ikke langt tid før vi sovnet.
Agra
Agra er en by som de fleste turister reiser innom når de er i India. Det er nemlig hjembyen til det berømte Taj Mahal. Taj Mahal er et mausoleum som ble bygget av herskeren av Mogulriket til minne om hans yndlingskone og som stod ferdigstilt i 1648. I 1983 ble Taj Mahal før opp på UNESCOs verdensarvliste som «et universelt beundret mesterverk blant verdensarv» og i 2007 ble det utpekt som et av verdens syv nye underverk.
Vi ankom Agra tidlig på morgningen etter seks timer på nattbuss fra Jaipur. Vi hadde tilrettelagt slik at vi skulle rekke å være ved inngangen når Taj Mahal åpnet ved soloppgang. Vi var blant de første som stod i billettkøen og kom dermed også tidlig frem til køen ved selve inngangen. Her var køsystemet delt i fire, en kø for indiske kvinner, en for indiske menn, en for utenlandske kvinner og en for utenlandske menn. Etter 20 minutter i kø åpnet portene som førte oss videre til billettkontroll og sikkerhetssjekk.
Vi var alle spente og gledet oss veldig til å se Taj Mahal. Vi var fornøyde med å ha kommet oss på plass tidlig og tenkte at vi skulle få nyte synet av den majestetiske bygningen og ta noen flotte bilder før det ble for folksomt. Men det ble ikke helt som vi hadde tenkt. Solen som stod opp så vi ikke snutten av. Den var dessverre gjemt bak et tykt lag av tåke. Temperaturen steg da heller ikke til mer enn 12 grader, så det ble en kald fornøyelse til tross for at vi hadde prøvd å kle oss godt.
Da vi gikk gjennom porten der man under normalt skal kunne se Taj Mahal i enden av det åpne området, så vi kun – Tåke! Vi kunne ikke en gang skimte den massive bygningen før vi var 20 meter fra. Det var heldigvis mulig og komme opp og inn i selve palasset så vi grep muligheten før køen ble for lang. Vi tok i tillegg et par runder rundt det majestetiske mausoleum og håper på at den tykke tåken skulle lett litt. Etter to timer og et besøk på museet innså vi at vi måtte gi opp. Vi var alle litt skuffet, men selv om det var langt fra optimale forhold var vi allikevel glad for at vi hadde lagt et stopp innom Agra slik at vi fikk sett det unike underverket Taj Mahal.
Comments