Magien ved vaskemaskinen
- enreiseforlivet
- 14. des. 2016
- 2 min lesing
Klesvasken her i India er mye mer omfattende enn hva vi er vant ti hjemme. Man skal ikke vaske mange klesvasker for hånd før man innser hvor godt man har det i Norge. Det som vi hjemme ordner ved å trykke på en knapp, bruker en stor andel av verdens befolkningen flere timer på daglig.
I India ser vi stadig kvinner som sitter på gaten og vasker klær og sengetøy for hele familien for hånd. Dette er både tungt og tidskrevende arbeid, og det spørs nok om klærne blir ordentlig rene når de vaskes på steiner i veikanten midt i støvet fra biler som suser forbi. Vi vasker klær en gang i uken og bruker rundt en og en halv time hver gang. Vi starter med å røre ut vaskepulver i vann for så legge klærne i bløt i 30 minutter. Deretter skrubber vi et og et plagg, før vi skylder, vrir og henger opp klærne til tørk på en klessnor ute.
Etter aktive dager i barnehagen og slummen blir klærne vår ganske så møkkete. Faktisk så møkkete at vi fortsatt ser flekker når vi tar klærne ned fra snoren. Klærne blir ikke på langt nær like rene som hjemme, og her har det faktisk hendt at plagg har forsvunnet fra klessnoren. Klærne ser vertfall litt rene ut og hvem enn det er som har stukket av med bhen min håper jeg de får godt nytte av den. Uansett kan vi ikke klage!
Den svenske professoren, Hans Rosling, gjorde i 2010 en omfattende undersøkelse som anslo at hele fem av verdens syv milliarder mennesker ikke har tilgang på vaskemaskin. Noe som vil si at vi (og sikker alle som leser dette innlegget) er blant de 29% av verdensbefolkning som slipper å vaske kler for hånd. Rosling fremstiller implikasjonen av dette glimrende i sin TED talk, hvor han også linker til hvorfor industrialisering og økt energi produksjon er viktig. Sjekk ut videoklippet og se hva magien ved vaskemaskinen er;
コメント